7 tipp az élhető élettempóért

lábfájdalom acroyoga

Polcz Alaine, pszichológus, tanatológus, a Magyar Hospice Mozgalom életre hívója mondta: „csodálatos, hogy amikor nem vagy a saját utadon, mekkora pofonokat kapsz.” Ha bokszzsáknak érzed magad, akkor ez az írás neked szól 7 tanáccsal, amelyek jól jönnek a küzdelemben. A végén pedig olvasd el Polcz Alaine öregedésről szóló gondolatait is!

 

Mi kell még, hogy változtass? Mi kell még, hogy végre olyan életet élj, amiben otthonosan érzed magad? Nemrég beszélgettem egy férfival, aki 15 éve küzd pánikbetegséggel, és eljutott arra a pontra, hogy megunta ezt az állapotot. Készen áll a változtatásra, aminek első lépéseként belátta, hogy az eddigi módszerei nem hoztak tartós eredményt. Tőle kérdeztem, mi kell még, hogy változtass?

A változás életünk alapvetése. Fiatalon észre sem vesszük, hogy történik, később pedig egyre ijesztőbbé válhat, olyanná, amivel harcolunk és ellenállunk neki. Pedig az alkalmazkodás képessége a túlélés záloga, evolúciósan is belénk van kódolva. Nemcsak képesek vagyunk a változásra, hanem igen jó adottságokkal lettünk felvértezve e téren.

Valljuk be, változni lassabb körülmények között sokkal egyszerűbb, mint pörgésben. Amikor van időd felfogni, hogy mi történik veled, van időd emészteni és erősödni, akkor egyszerűbb. De a világ gyors tempót diktál. Kesergés helyett tehetünk mást: lassíthatjuk a pörgést önmagunkban és felvértezhetjük magunkat olyan apróságokkal, amelyek a tempót élhetőbbé teszik.

 1. Alakíts ki napi rutint

A következetes rutin felállítása segít ütemezni, és elkerülni a túlterheltséget. Állíts be meghatározott időblokkokat a munkához, a szabadidőhöz, az öngondoskodáshoz és más fontos tevékenységekhez.

Elsőre nevetségesnek tűnhet, mondjuk a munkához időkorlátot kialakítani, pedig az egyik legfontosabb képesség megtanulni „letenni a lantot”. Ha elhatározod, hogy mikor dolgozol és mikor nem, képes leszel megadni magadnak az időt nem dolgozni, akkor a munkádat ezerszer jobban élvezed majd és emellett megérzed, hogy a pihenésnek mekkora szerepe van a teljesítményedben.

 1. Rangsorolj és egyszerűsíts

Szánj időt arra, hogy azonosítd, mi fontos, mit muszáj és mi az, ami örömet okoz. Fókuszálj életed ezen területeire, és engedd el a szükségtelen kötelezettségeket.

A halogatás az egyik legenergiarablóbb tevékenység. Amikor tudod, hogy valamit meg kell csinálni, mégsem állsz neki, akkor az agyadban folyamatosan ott motoszkál a gondolat, stresszel és ingerlékennyé tesz. Legyél túl rajta minél előbb, persze élhető tempóban elvégezve a feladatot. És ami fontos: megérdemled, hogy olyan tevékenységeket végezz, amelyek feltöltenek és kikapcsolnak. A töltekezésre szánt időn spórolni balgaság!

 1. Gyakorold a tudatosságot, de hívhatod éberségnek is

Iktasd be mindennapi életedbe az éber figyelem gyakorlatait, mint például a meditációt, a jógalégzést vagy egyszerűen csak a pillanatban időzés művészetét.

Nem kell Buddhává válni ahhoz, hogy amikor szükségét érzed, elvégezz egy légzőgyakorlatot. Az én kedvencem egy stresszűző csodalégzés:

 1. Lélegezz be az orrodon 4 másodpercen keresztül.
 2. Tartsd bent a levegőt 7 másodpercig.
 3. Lélegezz ki az orrodon 8 másodperc alatt.

Itt hangsúlyoznám az orrlégzés szerepét! Selvarajan Yesudian Sport és jóga című könyvében a 48. oldalon így ír erről: „még az agyműködésünkre is kihat az orrlégzés! Ha pedig erőellátásunk kitűnő, természetes, hogy a betegségekkel szemben is felvértezve állunk, mert nagy lesz elsősorban az orr nyálkahártyáinak és bacilusszűrő mirigyeinek az ellenálló képessége is. Ez a magyarázata annak, hogy számtalan esetben gyenge, betegeskedő, sápadt emberek, attól fogva, hogy megszokják az állandó orrlégzést, csodával határos módon megerősödnek, telítődnek életerővel, állandó betegeskedésükből és krónikus fáradtságukból egy csapásra kigyógyulnak. Ha az iskolákban megtanítanák a gyermekeket az orrlégzésre, új, erőteljesebb, értelmesebb generációt lehetne nevelni!” (forrás)

 1. Állíts fel határokat

Tanulj meg nemet mondani azokra a tevékenységekre vagy kérésekre, amelyek nincsenek összhangban az értékeiddel. Az önazonosság egyik legfontosabb eleme ez, márpedig csak akkor tudsz harmóniában lenni önmagaddal és a cselekedeteiddel, ha önazonos vagy. Ezzel nemcsak nyugodtabb leszel, hanem rengeteg időt is spórolhatsz. Damon Zahariades: A nemet mondás művészete című könyve remek olvasmány a témában.

 1. Lekapcsolódás a kütyükről

Korlátozd rendszeresen a képernyő előtt töltött időt. Válassz offline tevékenységeket, például az olvasást. Boncolási eredmények összehasonlításakor kiderült, hogy azok agyában, akik életükben sokat olvastak, kevesebb szöveti károsodás és olyan lerakódás jött létre, amelyek hajlamosítanak az Alzheimer-kórra és a memóriavesztésre. „Több ország kutatása megerősítette, hogy kifejezetten a szépirodalom, illetve a fikciós történetek befogadása nagymértékben fejleszti az empátiát is. Bizonyítékok utalnak arra, hogy a fókuszált, elmélyült olvasás – éppen a perspektívaváltás miatt – segít kizökkenteni minket saját problémáinkból, ezért a receptre felírt könyvek hatékony terápiás lehetőséget jelentenek. Az orvosoknak sok helyen már ajánlás, hogy hangulati, szorongásos és fóbiás zavarokkal, alvászavarokkal, alkohol- és drogproblémákkal küzdők számára az olvasást kezelésként írják elő. Ugyanígy a depresszió leküzdésében is segíthet, ami azért fontos, mert ez a mentális betegség szinte minden korosztályt érint. A kutatások szerint a lelki sebek begyógyítása mellett az olvasás a testi, akár krónikus fájdalmat is nagymértékben csillapíthatja.” (forrás: https://www.oszk.hu/hirek/az-olvasas-hatasa-az-egeszsegre)

 1. Menj ki

Hová? A természetbe túrázni, sétálni és szánj időt a fizikai aktivitásra! A rendszeres testmozgás a test-lélek-szellem egységet edzi. Törekedj legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgásra a hét több napján.

 1. Enni, inni ésszel

A megfelelő táplálkozás és a káros szokások elkerülése nagyban hozzájárulhat az élettempó lassulásához. A kiegyensúlyozott étrend a teljes értékű élelmiszerekkel napok alatt tapasztalható lendületet és energiát ad. Mértékkel élj a koffeinnel, többek között azért, mert megzavarja az alvást.

Végezetül elhoztam neked Polcz Alaine egyik gondolatát, amit olvasva engem mindig a béke érzése tölt el, remélem neked is hasonlóan jó érzést ad majd:

„Hiszem, hogy az öregedésre nem akkor kell készülni, amikor ott van. Jó azt jóval hamarább tudni, hogy múló a fiatalság, ez a “minden az enyém” érzet. Az értékrendszerünk is megváltozik egy kicsit, ha a tudatunkba kerül, hogy megöregszünk. Örökösen csak az megy, hogy tartsd magad fiatalon. Mert félünk. Félünk az öregedéstől, félünk a haláltól, elvesztettük a hitünket, nincsenek morális értékeink, nincs mibe kapaszkodnunk. Figyeld meg, ha valaki szépen tud megöregedni, az morális tartást ad. Derűt.

Tudok jól öregedni – fölismerem a dolgokat. De a görcsös tartás az nem jó. Az bekeményít. Borotvaélen járunk. Mi az, ami szükséges, mi az, ami jó, mi az, ami tényleg kondícióban, fiatalosan tart. Nem arra gondolok, hogy a ráncaimmal mit tegyek, hanem a gondolkodásom, a nyitottságom, a világlátásom legyen egészséges.

Egyre világosabban látom és tudom, hogyan készített fel az életem minden egyes nagy törése, szenvedése, hogy be tudjam tölteni a célomat. Ha kitértem, el kellett buknom. Miközben sirattam azt, ami elveszett, jött az új. Követhetem az egyes állomásokat és kereszteződéseket. Idáig jutottam a keresésben és megértésben. És ha az életedet átnézted és megértetted – legalábbis azt hiszed – akkor el tudod engedni. A múltat – és a jelent.”

Próbáld ki az acroyogát! Ha kérdésed lenne, írj nekünk, és szívesen válaszolunk! Csatlakozz kezdő óráinkhoz hétfőnként 18:30-tól az INsprál Cirkuszközpontban!

acroyoga nuadteam
acroyoga nuadteam

Mit ad az (akro)jóga gyakorlás?

 1. Nyitottabbá és érdeklődőbbé tett. A gyakorlás közben rászorulok az empátiára, hiszen ha nem helyezkedem bele a másik nézőpontjába, sosem fogjuk együtt megvalósítani a gyakorlatot.
 2. Türelmesebbé tett, mert a siker sosem rögtön jön, viszont amikor ott van, az nagyon jó érzés és megtanultam, hogy érdemes várni rá.
 3. Belátóbbá tett, mert megtapasztaltam, hogy a határaim nem ellenem vannak, hanem értem, általuk tudok tanulni.
 4. Kitartóbbá tett, mert látom, hogy semmi sem érkezik azonnal, a megfelelő energiabefektetés nélkül nincs eredmény.
 5. Erősebbé tett, mert számtalanszor elkeseredhetnék a kudarcokon, mégis folytatom a gyakorlást. Miért? Megtapasztaltam, hogy a kudarcok végén ott a siker, ha nem is pont abban a formában, ahogy én azt akartam.
 6. Bölcsebbé tett, mert nagyon sokszor a lentből jön a fent és fordítva. Nincs garancia arra, hogy ami már az enyém, az következőre is menni fog, mégis csinálom, hiszen a felszín alatt ott lapul a fokozatos és folyamatos fejlődés, ami minden látszat ellenére létezik.
 7. Határozottabbá tett. A fizikai erősödés meghozott egy lelki és szellemi magabiztosságot, ami természetesen nem állandó, de éppen elég arra, hogy adott helyzetekben felállíthassam a határaimat és képviseljem is őket.
 8. Szelídebbé tett, mert vadsággal és akarással sosem értem még el sikert.
 9. Boldogabbá tett, mert az önmagamnak adott idő mindig meghálálja magát, érezzem magam bármennyire rosszul, gyakorlás után szintekkel jobban vagyok. Kivétel nélkül mindig.
 10. Hálásabbá tett, mert megtapasztaltam, hogy amit belerakok, azt kapom vissza. Nem többet és nem kevesebbet. Ez a tény pedig jelzi számomra, hogy az életem legalább egy kis részét képes vagyok befolyásolni. Ez pedig az isteni gondviselés és az önrendelkezés csodálatos elegyét világítja meg számomra.

Mikor találkozhatsz velünk?

Akrójóga órák (Inspirál Cirkuszközpont):

hétfő: 18:30-20:30

csütörtök 19:00-21:00

Kérjük FB oldalunkon és a csoportban figyeld az aktualitásokat!

Magánórák: előzetes időpontegyeztetés alapján

kövess

Csak néhány kattintásra vagy további izgalmas tartalmaktól.