A sport hosszú távú befektetés

Utálok sportolni, unom is, sosem szerettem. Bevallom, ezzel a mondattal acroyoga oktatóként és magánemberként sem tudtam mit kezdeni, hiszen mit lehet mondani annak az embernek, akit gyerekkorától nyaggattak a súlya miatt, a tornaórákon sosem volt sikerélménye, és felnőttként nem keres annyit, hogy rendszeresen járhasson olyan edzésre, amit szeretne is csinálni?

Kinyújtott kézzel, előreszegett fejjel futok tesiórán a szekrény felé. A feladat, hogy bukfencezzek fel az említett szerre, aztán végiggördülve a tetején érkezzek meg a talpaimra a másik felén. Mondanom sem kell, hogy konkrétan lefejeltem a tereptárgyat, még ma is van olyan osztálytársam, aki emlékszik a jelenetre. Ha én is csak erre emlékeznék, biztosan nem sportolnék, és nem lennék most acroyoga oktató. Rengeteg indok létezik arra, hogy miért halogatjuk a rendszeres mozgás szokásának kialakítását, pedig elképesztően fontos lenne sportolni.

Pénz, pénz, pénz

Tudom, hogy a szűkös anyagi források behatárolják a lehetőségeket, azonban nagyon fontos tudatosítani, hogy az egészséges életmód – benne a mozgással – életminőség javító, és az egyik legfontosabb hosszú távú befektetés.

Szigorúak hangzik, de akkor is igaz, ha vannak olyan költségeid, amelyeket át lehet csoportosítani, akkor tedd meg önmagadért! Itt olyan dolgokra gondolok, mint a nőknél a műszempilla vagy a műköröm, a férfiaknál egy újabb kütyü. A fogyasztói társadalom rengeteg hamis vágyat ébreszt bennünk a vásárlásra, ám ezek a tárgyak igen rövid ideig töltenek el minket az elégedettség érzésével. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbbüknek semmi köze az egészséghez és a valódi jólléthez. Évtizedek múlva a csomó vásárolt izébizé már sehol sem lesz, de a csontritkulás veled marad.

A sportnak pedig vannak olyan formái, amik ingyenesen is a rendelkezésedre állnak, így inkább arra nézz rá, miért nincs kedved mozogni.

Elvették a kedvedet gyerekkorban

Hogy mi az oka, csak sejtem, de akárkivel beszélgettem testnevelés órai emlékekről, senki sem volt túl lelkes. Én sem emlékszem olyan alkalomra, ahol a mozdulatokat igazán elmagyarázták, megalapozták vagy felépítették volna. Csináljátok, aztán leosztályozzuk, körülbelül ez volt az instrukció. A Cooper-tesztet azóta gyűlölöm, hogy először kihajtottak minket a futópályára, a magasugrástól félek, a labdajátékoktól szintúgy. Nekem sosem jött be a sorverseny sem, és arra sem emlékszem, hogy bárki elmagyarázta volna, hogyan kell kislabdát hajítani. A sport szeretetét felnőttként alakítottam ki magamban, addig keresgéltem, amíg nem találtam egy olyan mozgásformát, ami passzol hozzám. Ezt tudom neked is ajánlani, addig keress, amíg nem találsz!

Mozgás nélkül nincs élet

Tényleg nincs, vagy ha van, akkor az inkább tengődés és a lassú, ámde annál biztosabb leépüléshez vezet, fizikai és szellemi szinten is. Miért?

Ördögi kör

Ha nem mozogsz megfelelően, és erről a megfelelőről fogok most beszélni, akkor valahol biztosan elkezd majd fájni, emiatt kevesebbet mozogsz, bizonytalanabb leszel, amitől még kevesebbet mozogsz. Aztán még jobban fáj, ettől már a kedved is elmegy, egyre szűkebb lesz a mozgástér, ezzel együtt pedig az élettér is. Nem termelődik annyi boldogsághormon, többször lesz borús a kedved, közben romlik az általános egészségi állapotod.

De hát én sokat sétálok!

Ha sokat sétálsz, akkor már többet tettél az egészségedért, mint az európai felnőtt lakosság 46 százaléka, aki sosem edz vagy sportol. Ha biciklizel, futsz vagy mondjuk, focizol, akkor a legnépszerűbb szabadidős sportok egyikét végzed, és ez igazán szuper! Szuper, de nem elég!

Félreértés ne essék, például az erek rugalmasságának megőrzéséhez nagyon fontos a tempós séta. A kardiózás (magas intenzitás – magas pulzusszám) gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet, ki ne hagyd az életedből!

Szükséged van izmokra!

Az idő előrehaladtával a test izomtömege csökken, ahogy az erő és a teljesítmény is. Korábban kezdődik, mint gondolnád, egy átlagos felnőttnél 35 éves kor körül elindul a folyamat évi 1-2 százalékos csökkenéssel. 60 év felett ez az arány már 3 százalékossá nőhet évente. A veszteség lehet enyhe, mérsékelt vagy súlyos, de akár a normál tartományban is maradhat.

A megfelelő mozgás

Általánosságban kijelenthető, hogy azok a felnőttek, akik nem végeznek erősítő gyakorlatokat, egy évtized alatt 1-3 kilogramm izomtömeget is veszíthetnek. A legnagyobb gond, hogy ez a veszteség sokszor észrevétlen marad, hiszen az izomtömeget zsír váltja fel, így súlyban még többet is nyomhatsz a latban, miközben egyre gyengébb vagy.

Leginkább azokat az izomrostokat veszítjük el, amelyek a kirobbanó, gyors mozgásokért felelősek, így nemcsak gyengébbek, de lassabbak is leszünk, csökken a mobilitás, az energiaszint, a folyamat kihat az immunrendszerre, a csontsűrűségre és a szerveink működésére is. Olyannyira, hogy az izomtömeg állapota egyes kutatások szerint pontosabb és jobb egészségjelző faktor, mint a BMI (testtömeg-index).

Az izomerő- egyensúly

A fázisos és tónusos izmok párokat alkotnak, amelyek egymással ún. erő-egyensúlyban vannak, ezt hívjuk agonista-antagonista párnak.

Többek között attól ideális például a hát pozíciója, ha a gerinc tartásában közreműködő izompárok egészségesek és megfelelően működnek.

Ha nem foglalkozol az izmaiddal, akkor az izompár egyik tagja mindig feszessé, görcsössé válik, ezzel szemben a párja mindig sorvad, gyengül, megnyúlik.

Miért baj, ha izomtömeget veszítesz?

Gyengébb izmokkal még a hétköznapi tevékenységek is egyre nehezebbé és fárasztóbbá válnak. Ezen túl nehezebb a felépülés egy betegség vagy sérülés után, de még az egyensúly megtartása is nehézkesebbé válik. A csontritkulás és az izomtömeg vesztés is összefügg. Mielőtt minderre legyintenél, és azt gondolnád, hogy majd törődsz ezzel, ha elmúlsz 80, most szólok: a probléma már a harmincas éveiket koptatóknál is felmerül.

Több mint 600 izom van a testünkben, ami a testsúlyod akár 40 százalékát is kiteheti. Az öregedés természetes folyamat, az izomveszteség nem: kutatások igazolják, hogy az erőedzések segítenek a folyamat lassításában és visszafordításában.

Hogyan építsd az izmaidat?

Az izomtömeg megtartásához célzott gyakorlatokat kell végezni. Ha nincs stimuláció, a test bizony nem épít izmot. A megoldás? Hetente legalább kétszer végezz saját testsúlyos edzést és/vagy súlyzós edzést, amiben van guggolás, kitörés, fekvőtámasz. Ezeket a gyakorlatokat két-három körben ismételd 8-12-szer.

TIPP: nem szeretem az edzőtermeket, ezért néhány baráttal szervezünk amolyan crossfitt edzéseket. Ide mindenki elhozza azt a gyakorlatot, amit szeret, amit ki szeretne próbálni, amit nemrég látott. Nagyon inspiráló, ahogy egymást segítjük, rendkívül jókat tudunk egymáson és magunkon is mosolyogni, és megvallom, igazi kitartásnövelő ereje is van ezeknek az alkalmaknak.

Ha nincs elég pénzed sportolni

Néhány megoldási javaslat:

  1. Menj el néhány magánórára egy jó edzőhöz, építsd fel vele a gyakorlatsorokat, amelyeket aztán már egyedül is végezhetsz otthon vagy a szabadban. Időről-időre visszajárhatsz konzultációra.
  2. Gyűjts haverokat, barátokat, akikkel együtt sportolhattok. Társaságban elképesztő lendületet kaphattok a mozgáshoz.
  3. Keress Instán, Facebookon vagy Youtube-on ingyenes mozgásos videókat és ne csak nézd, csináld is a gyakorlatokat.
  4. Acroyogázz! A többi jön magától!
  5. Nézd meg, hogy mire érdemes költeni, hogyan csoportosíthatod át a kiadásaid egy részét. Van olyan barátom, aki elhagyta a műkörmöst, viszont lett kerete jógabérletre. Elmondása szerint most sokkal jobban érzi magát a bőrében.

Kiket követek Instán?

https://www.instagram.com/kneesovertoesguy/

https://www.instagram.com/coachbachmann/

https://www.instagram.com/leo.moves/

Ha tanácsolhatok valamit, ne a kifogásokat sorold, hanem próbáld megoldani a helyzetet. A tét az egészségben eltöltött éveid számának növelése.

Felhasznált anyagok:

https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a19939245/habits-making-you-lose-muscle/

https://www.verywellfit.com/exercises-to-prevent-muscle-loss-5216726

https://benu.hu/cikk/mi-az-a-kardio-edzes

https://www.origo.hu/itthon/20210510-sport-pandemia-idejen-szazadveg.html

https://psycho.unideb.hu/sport/fejezetek/hg_sportelettan/_book/energiatermel%C3%A9s-az-emberi-szervezetben.html

https://blog.nasm.org/fitness/fast-twitch-vs-slow-twitch#twitch

https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a19939245/habits-making-you-lose-muscle/

Mikor találkozhatsz velünk?

Akrójóga órák (Inspirál Cirkuszközpont):

hétfő: 18:30-20:30

csütörtök 19:00-21:00

Kérjük FB oldalunkon és a csoportban figyeld az aktualitásokat!

Magánórák: előzetes időpontegyeztetés alapján

kövess

Csak néhány kattintásra vagy további izgalmas tartalmaktól.