Lépj túl a lábfájdalmon!

lábfájdalom acroyoga

A lábfájdalom nemcsak a lábadat érinti, kihat a közérzetedre és az egész testtartást befolyásolja.

.

Ha álló munkát végzel vagy sokat ácsorogsz napközben, elengedhetetlenül fontos, hogy rendszeresen edzd a lábaidat. Tamás munka közben gyakran 10-12 órát is talpon van, ő írt arról, milyen érzés volt kipróbálnia az acroyogát.

 

Miért életmentő, hogy foglalkozz a lábaiddal?

A lábak jó állapota létfontosságú a testtartásunk, mozgásszabadságunk és a fájdalommentes életünk szempontjából.

Fáj mondjuk a talpad, de szeretnél kényelmesebben állni, ezért másképp terhelsz, másképpen lépsz. Innen már elég valószínű, hogy mondjuk a bokaízületed mobilitása és stabilitása csökken. Emiatt a testtartásod lassan elmozdul az optimálisból, ami a mozgástartomány további szűküléséhez vezet. Ördögi kör.

A mozgásrendszer túlterhelődése miatt a sérülés veszélye egyre nagyobb. Képzeld csak el, hogy egy csökkent mobilitású ízület stabil szomszédja kénytelen „besegíteni”, ami miatt kevésbé lesz stabil, ettől romlik a mozgás minősége, ami miatt romlik az ízület állapota, ez még inkább kihat a mozgásra. Nem csak a lábad fáj majd, hanem mondjuk gerincsérved lesz. Vagy a vállad áll be.

A krónikus fájdalom a „jutalmad”, ami bizony komoly gond, rontja az életminőséget. A korral a fájdalom súlyosbodik, és itt ne a hetvenévesekre gondolj… A krónikus fájdalom már a negyvenesek mindennapi tevékenységeit is befolyásolhatja.

Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyelj lábaid egészségére, az alapoktól indul a baj! Az egyik legjobb és legkomplexebb megoldás az acroyoga. Miért?

Az acroyoga segít visszaszerezni lábaid egészségét. Íme, 5 példa.

 1. Állsz. Ülsz. Hosszan. Akár egész nap. Ez egy hosszabban fenntartott statikus helyzet, ami miatt a szövetek (fascia) elkezdenek összetapadni, ami miatt megnő a feszültség a fascia láncokon, vagyis a szabad mozgás akadályokba ütközik. Ha rendszeresen edzed a lábizmaidat, akkor megelőzheted a fascia összetapadását. Mozgasd az izmaidat acroyogával, ami komplex mozgásformaként olyan változatos mozdulatokat kíván, amelyek garantáltan hozzájárulnak az egészséges izomműködéshez!
 2. Az acroyoga base szerepében már az hatalmas lehetőség, hogy a lábak az ég felé állnak, így a vénás keringés megkönnyebbül, viszlát visszér! Számold össze, hogy naponta hányszor van a lábfejed magasabban a szíved vonalánál. Láblógatás helyett talpakat az égbe, az sokkal egészségesebb!
 3. A base megtartja a flyert, így súllyal együtt nyújtja a combhajlítóit, ami a folyamatot hatékonyabbá teszi. A combhajlítók merevségének csökkenése a deréktáj védelmének kulcsfontosságú eleme. A merev combhajlítók húzzák a medencét, ami extra teher a derékizmoknak és a hátnak. Base-elés közben az Achilles-ín nyújtása is megtörténik. Ez az az izomcsoport, amire elrugaszkodáskor nagy erők hatnak. Ha szeretnél aktív maradni, karbantartása elengedhetetlen. Amíg nagyon merev vagy, érdemes egy ékpárnát vagy összetekert jógaszőnyeget tenni a keresztcsontod alá, ami megemeli annyira a medencédet, hogy sérülésveszély nélkül tudd a feladatokat végezni.
 4. A base-ek már a madár pozícióban is gyakran végeznek spicc-pipa gyakorlatokat, ami az ödémás lábak egyik felszabadítója.
 5. Térjünk vissza az alapokhoz, vagyis a talphoz. Talpunk egy csúcsszuper szerkezet, aminek mind a 28 csontja arra lett tervezve, hogy stabilizáljon és biztosítsa a folyamatos mozgást. A talp állapota, hogyan fekszik a talajra, mennyire erős, alapvető feltétele a felépítmény, vagyi a tested egészsége szempontjából. Az acroyoga base szerepében erősödik a talpad.

Elég érvet kaptál, hogy acroyogázz? Ha még kérdésed lenne, írj nekünk, és szívesen válaszolunk! Csatlakozz kezdő óráinkhoz hétfőnként 18:30-tól az INsprál Cirkuszközpontban!

acroyoga nuadteam
acroyoga nuadteam

Mit ad az (akro)jóga gyakorlás?

 1. Nyitottabbá és érdeklődőbbé tett. A gyakorlás közben rászorulok az empátiára, hiszen ha nem helyezkedem bele a másik nézőpontjába, sosem fogjuk együtt megvalósítani a gyakorlatot.
 2. Türelmesebbé tett, mert a siker sosem rögtön jön, viszont amikor ott van, az nagyon jó érzés és megtanultam, hogy érdemes várni rá.
 3. Belátóbbá tett, mert megtapasztaltam, hogy a határaim nem ellenem vannak, hanem értem, általuk tudok tanulni.
 4. Kitartóbbá tett, mert látom, hogy semmi sem érkezik azonnal, a megfelelő energiabefektetés nélkül nincs eredmény.
 5. Erősebbé tett, mert számtalanszor elkeseredhetnék a kudarcokon, mégis folytatom a gyakorlást. Miért? Megtapasztaltam, hogy a kudarcok végén ott a siker, ha nem is pont abban a formában, ahogy én azt akartam.
 6. Bölcsebbé tett, mert nagyon sokszor a lentből jön a fent és fordítva. Nincs garancia arra, hogy ami már az enyém, az következőre is menni fog, mégis csinálom, hiszen a felszín alatt ott lapul a fokozatos és folyamatos fejlődés, ami minden látszat ellenére létezik.
 7. Határozottabbá tett. A fizikai erősödés meghozott egy lelki és szellemi magabiztosságot, ami természetesen nem állandó, de éppen elég arra, hogy adott helyzetekben felállíthassam a határaimat és képviseljem is őket.
 8. Szelídebbé tett, mert vadsággal és akarással sosem értem még el sikert.
 9. Boldogabbá tett, mert az önmagamnak adott idő mindig meghálálja magát, érezzem magam bármennyire rosszul, gyakorlás után szintekkel jobban vagyok. Kivétel nélkül mindig.
 10. Hálásabbá tett, mert megtapasztaltam, hogy amit belerakok, azt kapom vissza. Nem többet és nem kevesebbet. Ez a tény pedig jelzi számomra, hogy az életem legalább egy kis részét képes vagyok befolyásolni. Ez pedig az isteni gondviselés és az önrendelkezés csodálatos elegyét világítja meg számomra.

Mikor találkozhatsz velünk?

Akrójóga órák (Inspirál Cirkuszközpont):

hétfő: 18:30-20:30

csütörtök 19:00-21:00

Kérjük FB oldalunkon és a csoportban figyeld az aktualitásokat!

Magánórák: előzetes időpontegyeztetés alapján

kövess

Csak néhány kattintásra vagy további izgalmas tartalmaktól.