Miért csökken a stressz a szervezetben, ha acroyogázol?

lábfájdalom acroyoga

Már öt éve vagyok acroyoga oktató, és a mai napig rácsodálkozom arra, mennyit ad nekem a rendszeres sport. Amikor erőm sincs kikelni az ágyból, amikor szétstresszelem az agyam, amikor rosszul alszom… Minden jobb lesz egy edzés vagy egy óra után. De miért is? Utánanéztem, hogyan és miért csökken a stressz a szervezetben, ha acroyogázol.

 

Adrenalin, kortizol… a stresszhormonok. Kellenek nekünk, de ha túl sok van belőlük, akkor komoly és komplex problémákat okoznak az emberi szervezetben. A heves szívverés, növekvő vérnyomás meneküléskor jól jön, de ha állandó feszültségben éled a mindennapokat, akkor a tested is állandó “készültségben” van. A KORTIZOL vészhelyzet esetén segít, de a szüntelenül magas kortizolszint negatív hatással van az anyagcserére, a szív- és érrendszerre, és az immunrendszert is gyengíti. Mindamellett egy idő után a mellékvese már nem lesz képes több korizolt termelni, ami ingerlékenységhez, fáradtsághoz vezethet.

Az acroyoga segít a kortizol szinten tartásában

Az aerob edzés (egyszerűen fogalmazva a nem túl magas intenzitású edzés, amikor a pulzusszámod 110-120 között mozog) csökkenti a kortizol szintet. (Kérlek olvasd el ezt a cikket, ha többet szeretnél tudni a pulzusszám megállapításához, mivel életkortól és edzettségi szinttől is függ az érték). Az acroyoga legtöbbször aerob edzés, amikor hosszabban tartó alacsony vagy közepes intenzitáson mozogsz, nem sprintelsz például. Ilyenkor a kulcs az, hogy az edzés elég kihívást jelentsen a pulzusszám megemeléséhez és az izzadás kiváltásához, de ne érezz túlzott megerőltetést vagy kimerültséget. Fontos, hogy az edzés során pihenj, és ne hajtsd túl magad!

Az acroyoga órákon a gyakorlatokat kisebb csoportokban végezzük, melynek tagjai váltogatják a szerepeket (base-flyer-spotter), így lehetőséged van arra, hogy váltogasd a mozgáselemeket és a terhelés mértékét, valamint pihenj is.

Acroyoga, mint anaerob edzés

Erő, robbanékonyság, gyorsaság, például a popoknál az acroyogában. Ez az edzésfajta közelebb visz a fizikai teljesítményed csúcsához, így euforikus örömet is érezhetsz, ha egy-egy bonyolultabb dobás sikerül. Rövid időtartam, nagy intenzitás, gyors fáradás, de a végén elképesztő eredmények! Ha erőfejlesztés a célod vagy a fizikai teljesítményed javítása, akkor popolj! Fontos, hogy a popos edzés után iktass be pihenőnapot és kerüld a túledzést!

Rutin kialakítása a rendszeresen acroyogázóknál

Iktasd be a heti két acroyoga edzést, mert egy élhető menetrend kialakítása segít megélni a kontroll érzését, a megszokott cselekvés pedig megnyugvást hoz. Több acroyoga gyakorló említette, hogy a rendszeres edzések mély érzelmi gödrökből segítették ki őket. Ismerek olyan oktatót, akinek a depressziója múlt el.

Nevetés és közösség

Egy erős támogató közösség segít a stressz és a kortizolszint csökkentésében. A nevetés csökkenti a kortizolszintet, miközben növeli a jó érzést okozó endorfinszintet. Acroyoga órákon adott a támogató közösség és a sok nevetés is.

A pihentető alvás és az esti edzés

Mivel erős koncentrációt igényel, egy mozgó és aktív meditatív állapotba kerülsz, ami stresszcsökkentő hatású. Egy stresszes nap után az acroyoga tökéletesen kitisztítja az agyadat. Az acroyoga edzések este vannak, és ha amiatt aggódnál, hogy felpörögsz az órák után, akkor jó, ha tudod, hogy új kutatások megállapították: ha 60-90 perccel lefekvés előtt befejezzük az edzést, akkor a szervezetünknek marad elég ideje arra, hogy lelazuljon, és ugyanolyan jól fogunk aludni, mintha csak reggel vagy délután sportoltunk volna.

Egy ajurvédikus szer stresszcsökkentésre, az Ashwagandha

Az Ashwagandha az egyik legismertebb indiai gyógynövény. Az ajurvéda Rasayana-ként, vagyis erősítő-fiatalító szerként alkalmazza. Erőteljes adaptogén, ennélfogva stresszoldó hatású és elősegíti a mély és pihentető alvást. Segít az érzelmek szabályozásában és csökkenti a szorongást. Fél évig folyamatosan szedhető, általános jelleggel 500 mg a javasolt mennyiség. Terápiás céllal magasabb is lehet a dózis, de ehhez szakértő útmutatására van szükség. Személyes ajurvédikus tanácsadásért fordulj Bors Krisztián ajurvéda tanácsadóhoz!

Tele az életünk stresszel, és ez egyre fiatalabb korban érezhető. Ha úgy érzed, hogy szükséged van a hatékony feszültségcsökkentésre, akkor próbáld ki az acroyogát! Én nem ismerek még egy olyan mozgásformát, ami ennyire hatékonyan járul hozzá a kiegyensúlyozottabb mindennapjaimhoz!

Szakértő lektor: Zsíros László (jógaoktató, egészségfejlesztő szakember)

Próbáld ki az acroyogát! Ha kérdésed lenne, írj nekünk, és szívesen válaszolunk! Csatlakozz kezdő óráinkhoz hétfőnként 18:30-tól az INsprál Cirkuszközpontban!

Bors Krisztián

Bors Krisztián

Gyógytornász-fizioterapetua, jógaoktató-jógaterapeuta, Ajurvéda tanácsadó

bors.krisztian88@gmail.com

Zsíros Lszló

Zsíros Lszló

Jógaoktató, egészségfejlesztő szakember

Mit ad az (akro)jóga gyakorlás?

  1. Nyitottabbá és érdeklődőbbé tett. A gyakorlás közben rászorulok az empátiára, hiszen ha nem helyezkedem bele a másik nézőpontjába, sosem fogjuk együtt megvalósítani a gyakorlatot.
  2. Türelmesebbé tett, mert a siker sosem rögtön jön, viszont amikor ott van, az nagyon jó érzés és megtanultam, hogy érdemes várni rá.
  3. Belátóbbá tett, mert megtapasztaltam, hogy a határaim nem ellenem vannak, hanem értem, általuk tudok tanulni.
  4. Kitartóbbá tett, mert látom, hogy semmi sem érkezik azonnal, a megfelelő energiabefektetés nélkül nincs eredmény.
  5. Erősebbé tett, mert számtalanszor elkeseredhetnék a kudarcokon, mégis folytatom a gyakorlást. Miért? Megtapasztaltam, hogy a kudarcok végén ott a siker, ha nem is pont abban a formában, ahogy én azt akartam.
  6. Bölcsebbé tett, mert nagyon sokszor a lentből jön a fent és fordítva. Nincs garancia arra, hogy ami már az enyém, az következőre is menni fog, mégis csinálom, hiszen a felszín alatt ott lapul a fokozatos és folyamatos fejlődés, ami minden látszat ellenére létezik.
  7. Határozottabbá tett. A fizikai erősödés meghozott egy lelki és szellemi magabiztosságot, ami természetesen nem állandó, de éppen elég arra, hogy adott helyzetekben felállíthassam a határaimat és képviseljem is őket.
  8. Szelídebbé tett, mert vadsággal és akarással sosem értem még el sikert.
  9. Boldogabbá tett, mert az önmagamnak adott idő mindig meghálálja magát, érezzem magam bármennyire rosszul, gyakorlás után szintekkel jobban vagyok. Kivétel nélkül mindig.
  10. Hálásabbá tett, mert megtapasztaltam, hogy amit belerakok, azt kapom vissza. Nem többet és nem kevesebbet. Ez a tény pedig jelzi számomra, hogy az életem legalább egy kis részét képes vagyok befolyásolni. Ez pedig az isteni gondviselés és az önrendelkezés csodálatos elegyét világítja meg számomra.
acroyoga nuadteam
acroyoga nuadteam

Mikor találkozhatsz velünk?

Akrójóga órák (Inspirál Cirkuszközpont):

hétfő: 18:30-20:30

csütörtök 19:00-21:00

Kérjük FB oldalunkon és a csoportban figyeld az aktualitásokat!

Magánórák: előzetes időpontegyeztetés alapján

kövess

Csak néhány kattintásra vagy további izgalmas tartalmaktól.