Tippek túlgondolkodás ellen

lábfájdalom acroyoga

Ha te is unod már, hogy az agyad valami zűrzavaros gubanc, akkor ne aggódj, mert van egy titkom a nyugodtabb életre: szállj ki az agyadból! Amolyan terápiás jelleggel. Csak próbáld ki, hogy… ÉRZEL. És mielőtt azt hinnéd, hogy bekapcsoltam a bullshit generátort, olvass még egy kicsit tovább.

 

Nikola Tesla (szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus, akinek életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt – tehát eleget használta az agyát és egy zseni volt) mondta: „kétségkívül rendelkezünk olyan finomabb idegszálakkal, amelyek lehetővé teszik a számunkra, hogy meglássuk az igazságot akkor is, amikor a logikus következtetés vagy más akaratlagos tevékenység már eredménytelen.”

Gondolkozz ÉS érezz. De hogyan?

Vizualizáció

A félelem a túlgondolás leggyakoribb kiváltó oka. Ha már túlgondolsz, vizualizáld a jó kimenetelű forgatókönyveket is. Legalább olyan részletességgel képzeld el, mi van, ha jól sikerül valami, mint a katasztrófaverziókat. Sőt, utóbbiakat hanyagolhatod…

Légzőgyakorlatok – orrlégzéssel

4-4-7. Például, de választhatsz másik ütemezést is. A lényeg, hogy a belégzés rövidebb ideig tartson, mint a kilégzés. Ha közben folyamatosan számolsz, akkor a figyelmed automatikusan erre összpontosul, nem a gondolatokra. Ha elkalandozol, csak tereld vissza a figyelmedet. Állíts be egy stoppert eleinte mondjuk 2 percre, aztán növeled az időtartamot. Naponta ismételd gyakorlásként, mindig alkalmazd, ha túlagyalsz.

Koncentráció

Válassz ki egy testérzetet, például a hüvelyk- és a mutató ujjadat finoman dörzsöld össze és az ujjbegyekkel csinálj apró körzéseket. De lehet a gyakorlat része egy spicc-pipa a lábfejeddel vagy egy ökölbeszorítás és ellazítás is. Mindegy, hogy milyen apró dolgot választasz, végig arra figyelj, hogyan ér össze a bőrfelölet, hogyan jut el az ingerület az agyadba, bármire, ami testi szinten megjelenik. Alaposan és részletesen kövesd végig az érzeteidet.

Figyelemelterelés

Tereld el a figyelmedet számodra örömet okozó cselekvéssel. Ha lehetőséged van rá, akkor sétálj, mozogj vagy olvass könyvet. Semmiképpen se passzív dolgot válassz, vagy az agyadnak vagy a testednek dolgoznia kell!

Egy mozgásforma, ami kikapcsolja az agyadat

A rendszeres testedzés pozitív hatásait felesleges ecsetelni. Van azonban a mozgásnak egy olyan aspektusa is, amire talán nem is gondolsz: a komplex mozdulatok, az összetettebb kéz-láb koordinációt igénylő feladatok ún. egyhegyű figyelmet hívnak elő, vagyis egyfajta meditatív állapotot idéznek elő. Ha szeretnél kilépni az agyadból és a gondolataid útvesztőjéből, javaslom az acroyogát.

Érezd a félelmet és ennek ellenére is cselekedj

Az agyalás egyik legnehezebb velejárója, hogy közben nem cselekszel, ami egyre lejjebb húz az agyalás örvényében. Törd meg a túlagyalásos köreidet cselekvéssel! Emma McAdam – egy fantasztikus amerikai terapeuta, akinek kifejezetten érdemes követni a Youtube csatornáját is – tanácsolja, hogy kezeld a félelmeidet a kaland részeként.

Az egészséges megküzdési stratégiák kialakítása a mi saját felelősségünk. A választás szabadsága, ha nem is mindenben, de ebben a miénk. Élj az eszközeiddel, élj szabadabban!

Próbáld ki az acroyogát! Ha kérdésed lenne, írj nekünk, és szívesen válaszolunk! Csatlakozz kezdő óráinkhoz hétfőnként 18:30-tól az INsprál Cirkuszközpontban!

acroyoga nuadteam
acroyoga nuadteam

Mit ad az (akro)jóga gyakorlás?

  1. Nyitottabbá és érdeklődőbbé tett. A gyakorlás közben rászorulok az empátiára, hiszen ha nem helyezkedem bele a másik nézőpontjába, sosem fogjuk együtt megvalósítani a gyakorlatot.
  2. Türelmesebbé tett, mert a siker sosem rögtön jön, viszont amikor ott van, az nagyon jó érzés és megtanultam, hogy érdemes várni rá.
  3. Belátóbbá tett, mert megtapasztaltam, hogy a határaim nem ellenem vannak, hanem értem, általuk tudok tanulni.
  4. Kitartóbbá tett, mert látom, hogy semmi sem érkezik azonnal, a megfelelő energiabefektetés nélkül nincs eredmény.
  5. Erősebbé tett, mert számtalanszor elkeseredhetnék a kudarcokon, mégis folytatom a gyakorlást. Miért? Megtapasztaltam, hogy a kudarcok végén ott a siker, ha nem is pont abban a formában, ahogy én azt akartam.
  6. Bölcsebbé tett, mert nagyon sokszor a lentből jön a fent és fordítva. Nincs garancia arra, hogy ami már az enyém, az következőre is menni fog, mégis csinálom, hiszen a felszín alatt ott lapul a fokozatos és folyamatos fejlődés, ami minden látszat ellenére létezik.
  7. Határozottabbá tett. A fizikai erősödés meghozott egy lelki és szellemi magabiztosságot, ami természetesen nem állandó, de éppen elég arra, hogy adott helyzetekben felállíthassam a határaimat és képviseljem is őket.
  8. Szelídebbé tett, mert vadsággal és akarással sosem értem még el sikert.
  9. Boldogabbá tett, mert az önmagamnak adott idő mindig meghálálja magát, érezzem magam bármennyire rosszul, gyakorlás után szintekkel jobban vagyok. Kivétel nélkül mindig.
  10. Hálásabbá tett, mert megtapasztaltam, hogy amit belerakok, azt kapom vissza. Nem többet és nem kevesebbet. Ez a tény pedig jelzi számomra, hogy az életem legalább egy kis részét képes vagyok befolyásolni. Ez pedig az isteni gondviselés és az önrendelkezés csodálatos elegyét világítja meg számomra.

Mikor találkozhatsz velünk?

Akrójóga órák (Inspirál Cirkuszközpont):

hétfő: 18:30-20:30

csütörtök 19:00-21:00

Kérjük FB oldalunkon és a csoportban figyeld az aktualitásokat!

Magánórák: előzetes időpontegyeztetés alapján

kövess

Csak néhány kattintásra vagy további izgalmas tartalmaktól.