Hogyan szeretnél megöregedni?

lábfájdalom acroyoga

Nemrég két hetven év körüli hölgyet masszíroztam, az egyik egész életében sportolt, míg a másik – habár munkája miatt sokat biciklizett régebben – sosem sportolt rendszeresen. A különbség döbbenetes volt kettőjük között.

 

A rendszeresen sportoló hölgy általános fizikai állapota rendkívül jó volt, míg utóbbi magasvérnyomással, cukorbetegséggel, lábdagadással, fájdalmakkal küzdött, nehézkesen mozgott és sokkal hamarabb elfáradt. Izmaik és általában a kötőszövet állapota között szemmel látható volt a különbség.

Legyél erős!

Ha nem építed az izmaidat, akkor a korral fokozatosan vesztesz az izomtömegedből. Tudtad, hogy 30 éves kor felett évtizedenként izmaid akár 5 százalékát is elveszítheted? És ez nem minden! Az izomtömeg mértéke és a csontsűrűség összefügg. Mérésekkel igazolták, hogy a rendszeresen végzett izomerősítés fokozza a csontok ásványianyag-tartalmát, emellett a gerinc alaki változásait megakadályozza, illetve a már kialakult elváltozásokat javítja. A rendszeresen erősített hát- és hasizomzat védfalként veszi körül a gerincet, javítja tartását, védi a csigolyákat a különböző külső erőkkel szemben.
Az egészséges izomzat fenntartásához rendszeres súlyzós és/vagy saját testsúlyos erősítő edzés kell! Ezek hatására nő az izmok tömege és ereje, sűrűbbé válik az érháló­zatuk, gazdaságosabb lesz az energiafelhasználásuk.

Kevesebb izom, csökkent mobilitás

Vegyük például a combizmokat. Ha gyengék, akkor nemcsak lassabban futsz, hanem egyre nagyobb kihívás lesz lépcsőzni is. Először csak viccelődsz, hogy ha 40 fölött arra ébredsz, hogy semmid nem fáj, meghaltál. Pedig a krónikus fájdalom és a gyengeség egyáltalán nem törvényszerű következménye az évek múlásának!
A csökkent mobilitás negatívan hat az életminőségre. A korral nemcsak egyre nehezebb lesz az öngondoskodás, hanem a mozdulataid lassabbak és határozatlanabbak lesznek, nagyobb az esélye az eséseknek is. A csonttörésnek az öregedéssel egyre súlyosabb következményei vannak, ezért is fontos, hogy sportolj, és egészséges izmokkal tartsd fenn az egyensúlyodat. Gondozd a testedet tudatosan, és a befektetés rövid és hosszútávon is megtérül!

Hogyan sportolj?

A szakemberek vegyes mozgást ajánlanak: váltogasd a sétát, a futást vagy úszást, jógát és az erőnléti/súlyzós edzéseket. És ami nagyon fontos, olyan mozgásformákat válassz, amelyeket élvezettel művelsz, hiszen így milliószor nagyobb az esélye annak, hogy kitartó leszel, és nem adod fel a mozgást a következő hónapban.

Acroyoga, a fiatalság titka

Az acroyoga az én kedvencem, amolyan minden egyben összetett mozgásforma, ami nemcsak hajlékonyabbá, hanem erősebbé is tesz. Emellett komplex mozdulatokat követel, a legtöbbször a kezek és a lábak különböző mozdultokat végeznek, így nemcsak az egyensúlyérzéket fejleszti, hanem a koordinációs képességet is.
Változatos, így nagyon nehéz, ha nem lehetetlen megunni. És egy plusz adalék: társaságban sportolni konkrét előnyökkel jár a pszichológiai jólét szempontjából is, így az acroyoga egy kézenfekvő és nyilvánvaló ellenszer a magányosság ellen. Sok gyakorló említi, hogy mennyire fontos az acroyoga a folyamatos kimerültség, a stressz vagy a depresszió elleni harcukban.
Mindegy, hogy fiatalabb vagy idősebb vagy, szeresd magad annyira, hogy rendszeresen sportolsz. A befektetett energia az egyik legjobb döntés, amit magadért teszel. És ha felteszed magadnak a kérdést, hogyan szeretnél megöregedni, akkor szerintem te is azt válaszolod: egészségesen.

Elég érvet kaptál, hogy acroyogázz? Ha még kérdésed lenne, írj nekünk, és szívesen válaszolunk! Csatlakozz kezdő óráinkhoz hétfőnként 18:30-tól az INsprál Cirkuszközpontban!

acroyoga nuadteam
acroyoga nuadteam

Mit ad az (akro)jóga gyakorlás?

  1. Nyitottabbá és érdeklődőbbé tett. A gyakorlás közben rászorulok az empátiára, hiszen ha nem helyezkedem bele a másik nézőpontjába, sosem fogjuk együtt megvalósítani a gyakorlatot.
  2. Türelmesebbé tett, mert a siker sosem rögtön jön, viszont amikor ott van, az nagyon jó érzés és megtanultam, hogy érdemes várni rá.
  3. Belátóbbá tett, mert megtapasztaltam, hogy a határaim nem ellenem vannak, hanem értem, általuk tudok tanulni.
  4. Kitartóbbá tett, mert látom, hogy semmi sem érkezik azonnal, a megfelelő energiabefektetés nélkül nincs eredmény.
  5. Erősebbé tett, mert számtalanszor elkeseredhetnék a kudarcokon, mégis folytatom a gyakorlást. Miért? Megtapasztaltam, hogy a kudarcok végén ott a siker, ha nem is pont abban a formában, ahogy én azt akartam.
  6. Bölcsebbé tett, mert nagyon sokszor a lentből jön a fent és fordítva. Nincs garancia arra, hogy ami már az enyém, az következőre is menni fog, mégis csinálom, hiszen a felszín alatt ott lapul a fokozatos és folyamatos fejlődés, ami minden látszat ellenére létezik.
  7. Határozottabbá tett. A fizikai erősödés meghozott egy lelki és szellemi magabiztosságot, ami természetesen nem állandó, de éppen elég arra, hogy adott helyzetekben felállíthassam a határaimat és képviseljem is őket.
  8. Szelídebbé tett, mert vadsággal és akarással sosem értem még el sikert.
  9. Boldogabbá tett, mert az önmagamnak adott idő mindig meghálálja magát, érezzem magam bármennyire rosszul, gyakorlás után szintekkel jobban vagyok. Kivétel nélkül mindig.
  10. Hálásabbá tett, mert megtapasztaltam, hogy amit belerakok, azt kapom vissza. Nem többet és nem kevesebbet. Ez a tény pedig jelzi számomra, hogy az életem legalább egy kis részét képes vagyok befolyásolni. Ez pedig az isteni gondviselés és az önrendelkezés csodálatos elegyét világítja meg számomra.

Mikor találkozhatsz velünk?

Akrójóga órák (Inspirál Cirkuszközpont):

hétfő: 18:30-20:30

csütörtök 19:00-21:00

Kérjük FB oldalunkon és a csoportban figyeld az aktualitásokat!

Magánórák: előzetes időpontegyeztetés alapján

kövess

Csak néhány kattintásra vagy további izgalmas tartalmaktól.