Meghívást kaptunk egy reggeli műsorba, hogy mutassuk be az itthon is egyre népszerűbb mozgásformát, az acroyogát.

A Fem3 csatorna meghívására bemutattuk Péterrel az acroyoga néhány alapmozdulatát, és pár mondatban összefoglaltuk ennek a mozgásformának a lényegét. Persze sok érdekességet egyáltalán nem tudtunk megemlíteni az idő szűke miatt, de ezek az alkalmak remek lehetőséget nyújtanak nekünk arra, hogy ezt az itthon még nem közismert mozgásformát népszerűsítsük.

A Nuadteam a Fem3 stúdiójában járt

Ha az acroyoga történetét akarjuk felgöngyölíteni, akkor a kezdetet talán egy 1938-as filmrészlettel jelölhetjük, amelyen Krishnamacharya – a modern kor egyik leghíresebb guruja, gyakran emlegetik a „modern jóga atyjaként” is – egyik gyermekével gyakorol. Ezen a csodálatos felvételen, az élő történelem egy kis darabkáján egyesek szerint nem jógáznak, „csak játszanak”. Igazuk is van! Az acroyoga valóban játék, amit érdemes komolyan venni. Mert a játék végigkíséri az emberiség életét, önként, szabadon választott tevékenység, amelyben nincs kényszer, ellenben van varázsa, önmagáért folytatott tevékenységsor, amiben mind önmagunkat, mind az embereket jobban megérthetjük. A játék feszültségoldó, személyiségfejlesztő örömforrás, a játék az egészség része, játék nélkül az élet nem is lehet teljes.

Az egyik első felvétel, amelyen acroyoga gyakorlás látható

1985-ben az AcroSage fordított testhelyzetes terápiái jelölhetik a történet következő mérföldkövét. Az acroyoga egyik legfontosabb „vívmánya”, hogy fordított testhelyzetekbe segíti bele a gyakorlót, amelynek terápiás hatásaival lexikonokat lehetne megtölteni. A fordított testhelyzetre sokan úgy utalnak, mint az örök fiatalság forrására, nem véletlenül. Benjamin Marantz egy hátsérülésből lábadozott, amikor rájött, hogy bizonyos masszázstechnikák és egyszerű akrobatikus fordított testhelyzetek ötvözése csodákat művelt vele. Felszabadította a gerincét a nyomás alól és rendezte az egyenetlenségeket.

Az 1980-as években indult hódító útjára a Kontakt Jóga is, kitalálója Ken Nateshvar Scott.

1999-ben Eugene Poku és Jessie Goldberg megalapították az Acroyoga Montreal formációt. Egyedülálló stílusuk összetéveszthetetlen, a tánc, a jóga és az akrobatika elképesztő fúzióját alkották meg.

2003-ban pedig megalakult az Acroyoga International. Jason Nemer és Jenny Sauer-Klein szenvedélye a művészi mozdulatok iránt, amit tornászmúltjuk alapozott meg, tovább szították az acroyoga iránti szenvedélyt a világon. Ők voltak azok, akik rendszerezték az acroyoga gyakorlatait, megalkották a tanárképzés struktúráját.

Az acroyoga több híres tanárpárosa és formációja ismert a világon, egyik kedvencünk az amerikai páros: J and C, vagyis Jason és Chelsey Magness. A slackline és az acroyoga keresztezéséből létrehozott sajátos stílusukat a precizitás és az erő jellemzi leginkább.

Gyakran ismételt kérdések

Kell a gyakorláshoz előképzettség? – Nem. Az acroyoga gyakorlását bárki elkezdheti, nemtől, kortól függetlenül. Persze az alapokat mindenképpen vezetett keretek között érdemes elsajátítani, így az oktatók iránymutatásaival időt spórolhatunk, biztonságos keretek között gyakorolhatunk, és nem utolsó sorban helyesen sajátítjuk el a mozdulatokat.

Baj, hogy nem vagyok elég hajlékony/erős? – Nem. A jó hír, hogy mindez a gyakorlással a tiéd lesz! Csak kezdj bele!

Nem baj, ha egyedül érkezem az órára? – Nem. A vezetett órákon egy közösségben gyakorolhatsz, alapvető, hogy több emberrel, és több szerepben is kipróbálhatod a mozdulatokat. Sőt! A gyakorlás fontos része, hogy a base, a flyer, és a spotter feladatait is megtapasztald.

Nem baj, ha félek? – Nem. Az acroyoga gyakorlásban teljesen természetes, hogy a bennünk lévő bizonytalanságokkal dolgozunk. Bizalom és bátorság szükséges ahhoz, hogy valakinek a talpain egyensúlyozz, vagy éppen te legyél az, aki megtartja a másikat. Ennek megtapasztalása felemelő, de eleinte sokaknak nehéz. Azért vagyunk melletted az órákon, hogy biztonságos, megértő, és jó hangulatú közeget teremtsünk. Odafigyelünk rád és az igényeidre, a fokozatosság elvét tartjuk szem előtt.

Nem vagyok túl nehéz? – Nem. Viccesen azt is mondjuk, hogy nincs nehéz flyer, csak gyenge base. És ez így is van. Nagyon fontos azonban tudni, hogy egy negyvenöt kilós flyer sokkal nehezebbnek tűnik, ha nem tartja magát a pozíciókban, mint az akár húsz kilóval nehezebb társa, aki viszont megbízhatóan feszíti a testét. Az acroyoga óráinkon egyébként gyakran reptetik egymást a basek is, előfordul, hogy 100 kilós fiú pattan fel vállállásba.

Baj, ha előfordul, hogy zavar a fizikai közelség, az intimitás? – Nem. Sajnos az érintés egyre inkább kikopik a mindennapi életből, pedig bizonyítottan egészségmegőrző hatású, és fájdalomcsillapító. Az acroyoga segít neked abban, hogy enyhüljön az érintéshiányod. Emellett megtanulhatod jobban kommunikálni az igényeidet, és nyitottabbá válsz a másik igényeinek meghallgatására.

Mennyi idő alatt lehet fejlődni? Ez csak tőled függ. Szorgalmas gyakorlással egy év alatt nagyon látványos eredményeket lehet elérni az acroyogában.

Biztonságban vagyok a gyakorlás közben? Vezetett óráinkon elsődleges a biztonság. Megtanítjuk, hogyan lehet ellátni a különböző gyakorlatok során a spotter (segítő) feladatokat. Megtanítjuk, hogy a base az elsődleges spotter, hogyan tudja a flyert védeni az eséstől, és hogyan tudja minél biztonságosabban a földre segíteni egy eséskor. Ha figyelsz, akkor a gyakorlás biztonságos.